wtorek, 30 października 2012

Dieta 40-latek

Twoje ciało się zmienia, mniej masy mięśniowej w zamian za dodatkowe fałdki tłuszczu, zaczynają się zmiany hormonalne, a i przemiana materii coraz wolniejsza. Pora na zmianę nawyków żywieniowych i więcej ruchu. 
Zauważasz pewnie, że wcale nie jesz więcej a tyjesz. Powinnaś zrezygnować ze słodyczy, ciast, tłustych posiłków. W tym wieku mogą pojawić się problemy z ciśnieniem, zmianami miażdżycowymi, cholesterolem. Problemy te można złagodzić fitohormonami zawartymi w warzywach strączkowych. Również twoja skóra traci powoli elastyczność i jędrność, konieczne są witaminy A i z grupy B. Bardzo wskazany jest ruch, który nie tylko poprawia nastrój ale również przyspiesza przemianę materii, dotlenia krew i serce.

W twoim jadłospisie powinno się znaleźć:

chude mięso i dużo ryb
nabiał
dużo warzyw i owoców
woda niegazowana
zielona herbata
Śniadanie powinno być posiłkiem najobfitszym, następnie już mniejsze. Posiłki najlepiej zaplanować na cały dzień - powinno ich być 5-6 ale w małych porcjach. Postaraj się też ograniczyć pieczywo do 1-2 kromek dziennie. Podczas oglądania telewizji nie kładź na stoliku nic słodkiego, również chipsów i orzeszków - zastąp je pokrojoną marchewką lub owocem. Jeśli chcesz stracić na wadze, możesz w ogóle zrezygnować z kolacji.

Przykładowe menu:

śniadanie: twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, jogurt
drugie śniadanie: owoc lub pomidor
obiad: zupa jarzynowa, ryba, sałata z oliwą
podwieczorek: dowolny owoc
kolacja: 1 kromka ciemnego pieczywa z chudą wędliną
Możesz pić zieloną herbatę lub kawę z mlekiem bez cukru. Od czasu do czasu lampkę czerwonego wina, soki owocowe i warzywne najlepiej świeże i 2-3 litry wody niegazowanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz